Tietoa tuki- ja liimakankaista

Kategoria: Laukkujen ompelu
Tietoa tuki- ja liimakankaista

Lyhyt tietopaketti tuki- ja liimakankaista sekä paksummista tukimateriaaleista.

Tukikankaat yleisesti

  1. Tukikankaiden tarkoitus on estää joustavien kankaiden venymistä ja vahvistaa materiaalia.
  2. Tukimateriaaleja on olemassa kangaspohjaisia, neulospohjaisia ja kuitukangaspohjaisia, sekä huopia ja vanuja. Ne voivat olla joustavia tai joustamattomia. Tukikankaita on myös erilaisilla liimoilla, joista osa kiinnittyy alhaisemmissa lämpötiloissa aroille materiaaleille esim. villalle tai nahalle.
  3. Joustavat kankaat tarvitsevat tukikankaita estämään venymistä esim. taskunsuussa, pääntien alavaran ompelussa, kiinnittimien kuten vetoketjun, nappien tai neppareiden alla. Tukea käytetään myös kirjonnan alla. Joustava kangas vaatii joustoa myös tukikankaalta.
  4. Tukikankaita on erilaisia ja ompelutyön onnistumiseksi oikean tukikankaan valinta on tärkeää.
  5. Tukikankaan paksuus tulee valita varsinaisen materiaalien ominaisuuksien mukaan. Paksumpi kangas tarvitsee paksumpaa tukikangasta kuin esim. ohut viskoosi. Myös kankaan pinnalla on merkitystä. Epätasaiseen pintaan ja esim. joihinkin erikoiskäsiteltyihin kankaisiin silitettävät tukikankaat eivät kiinnity hyvin. 
  6. Tukimateriaalin tulee soveltua samaan pesuohjelmaan, kuin varsinaisen kankaan, jotta se ei kutistu pesussa.

Tukikankaan silittäminen

5 vinkkiä tukikankaan silittämiseen

  1. Tukikankaan tai tukihuovan kiinnitys tapahtuu useimmiten silittämällä. Tukikankaassa on liima-ainetta, joka sulaa kiinni kankaaseen kuumassa lämpötilassa. Silitysrauta ei kuitenkaan saa olla liian kuuma, jotta liima-aine ei pääse palamaan. Oikea lämpötila kiinnityksen onnistumiseksi kannattaa katsoa tukikankaan tuotetiedoista. Käyttämällä leivinpaperia raudan ja kankaan välissä voi estää tarttumisen rautaan tai alustaan.
  2. Osa tukimateriaaleista kuten kuitukankaat tai vaatetuksen tukikankaat useimmissa tapauksissa kiinnittyvät kuivalla lämmöllä. Eli ei käytetä höyryä. Osa taas kiinnittyy kosteuden avulla, kuten Decovill I ja Vilene S320 ja liimavanut. Näihin tarvitaan kunnon höyryn lisäksi usein kostea silitysliina. Tärkeää antaa kuivaa kunnolla ennen käyttöä.
  3. Silitys tehdään aina kankaanpuolelta esim. Liimahuovissa, jotka eristävät kuumutta. Toisinpäin liima ei sula.
  4. Rautaa ei saa liikutella tukikankaan päällä edes takaisin, vaan painetaan samaa kohtaa napakasti ohjeen mukainen aika. Yleensä kannattaa aloittaa keskeltä ja siirtyä askelittain reunoja kohti. Silityksen jälkeen on tärkeää jotta kangas saa jäähtyä kunnolla liikuttelematta. Liima kiinnittyy vasta jäähtyessään. 
  5. Jos kiinnityksessä on pysyvyys ongelmia, niin syynä on usein väärä lämpötila. Raudat ovat erilaisia, joten kokeilu omalla on tärkeää oikean lämpötilan löytämiseksi. Toinen syy on ettei aikaa ole käytetty ohjeen mukaan joka kohtaan riittävästi painaen tai sitten kangasta on alettu taivuttelemaan liian nopeasti silityksen jälkeen.