Syanotypia - Taidetta auringon ja valon avulla

list Julkaistu: Mukavaa tekemistä

Syanotypialla voit painaa valokuvia tai kasvin ja lehtien kuviot kankaaseen tai paperiin ja tehdä yksilöllisiä tyynyliinoja, t-paitoja, kangaskasseja tai taideteoksia – kaikki upeissa sinisen sävyissä. Tarvitset vain auringonvaloa ja syanotypiaan tarkoitettua kemikaalia.

Syanotypia on kiehtova valokuvaustekniikka, joka perustuu UV-valoon reagoivaan valoherkkään kemikaaliin. Altistuessaan valolle veteen sekoitettu kemikaali kehittyy kauniiksi siniseksi sävyksi. Myös sinikopiana tunnettu tekniikka keksittiin jo 1800-luvulla. Se on säilyttänyt pintansa taiteilijoiden ja harrastelijoiden keskuudessa sen yksinkertaisuuden ja monipuolisten käyttötapojen ansiosta. 

Tässä ohjeet onnistuneeseen lopputulokseen:

Ullakan verkkokaupasta saatavat kemikaalit on valmiiksi mitattuina, kahdessa valonpitävässä mustassa pullossa. 

  1. Täytä pullot vedellä, ravista ja jätä tasaantumaan 24 tunniksi.
  2. Sekoita sama määrä (esim. 0,5 dl molempia) valmista liuosta keskenään. Seos ei säily kauan käyttökelpoisena, joten tee vain tarvittava määrä kerrallaan.
  3. Levitä seosta hämärässä huoneessa tasaisesti paperille tai kankaalle. Vie ne kuivumaan pimeään.
  4. Aseta haluamasi kasvit tai negatiivit kuivalle paperille tai kankaalle. Voit käyttää esimerkiksi lehtiä, kukkia tai muuta materiaalia luodaksesi mielenkiintoisia kuvioita ja tekstuuria.
  5. Aseta valmis kuva aurinkoon tai UV-valoon valottumaan. Auringonvalo on yleisin ja helpoin tapa valottaa kuva. Valotusajan pituus riippuu valon määrästä. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että valotukseen kuluu aikaa muutamasta minuutista muutamaan tuntiin.  
  6. Kun kuva on valottunut, poista päälle asetetut materiaalit ja huuhtele paperi tai kangas vedellä. Tämä pysäyttää kehitysprosessin ja poistaa ylimääräiset kemikaalit, jolloin jäljelle jää vain kaunis sininen kuva.
  7. Anna kuvan kuivua. Kuivuessaan printti hapettuu ja saa lopullisen syvän sinisen sävyn.
Sunnuntai Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu