Viimeisimmät

Ompele oma laukkusi

Kategoria: Laukkujen ompelu
Ompele oma laukkusi

Itse tehty kassi tuo kivan lisän pukeutumiseen ja antaa persoonallisuutta tyyliisi. Laukun ompelu vaatii hieman kokemusta, mutta liikkeelle pääsee vaikka yksinkertaisten kassien avulla. 

Internet on täynnä erilaisia kaavoja ja meiltä saat tarvikkeet tarranauhoista vetoketjuihin ja tukihuopiin.

Kun teet laukun itse, saat siitä juuri sen kokoisen ja näköisen, kuin haluat. Kun taitosi karttuvat, voit kokeilla erilaisia materiaaleja, värejä ja tekniikoita. Voit vaikka aloittaa kesäkassin valmistaminen värjäämällä siihen kankaan. Vain mielikuvitus on rajana. Ja taidot karttuvat tekemällä.

Materiaalin valinta

Materiaalin valinnassa kannattaa ottaa huomioon laukun käyttötarkoitus. Kestävä ja vedenpitävä Polyester Oxford Vaununailon esimerkiksi on oiva valinta kevyeen reppuun. Väreistä vaalea pinkki esimerkiksi on oikea karkki. Kesäkassin voi tehdä myös ekologisesti. Nyt niin trendikäs japanilainen Boro-kassi esimerkiksi kootaan paloista ja siihen voi hyvin käyttää kierrätettyjä kankaita ja tilkkuja. Sen ompeleminen onnistuu hyvien ohjeiden avulla myös aloittelijalta. 

Useimmat laukut ja kassit vaativat jonkinlaisen tukikankaan tai -huovan. Nämä antavat laukulle  tukea ja ryhtiä. Tukikankaan avulla laukku säilyttää muotonsa ja pysyy kauniina pitkään. Etenkin laukkujen pohjat, jotka ovat alttiita kovalle kulutukselle, kiittävät laadukkaasta tukikankaasta.

Sopiva tukikangas riippuu ommeltavan laukun käyttötarkoituksesta ja valitusta kankaasta. Tästä syystä valikoimastamme löytyy erilaisia ja eripaksuisia kankaaseen silitettäviä tukihuopia ja -kankaita. Esimerkiksi Decovil light on erinomainen valinta, kun kangas vaatii voimakkaan tuen, mutta siitä ei haluta pahvimaisen kovaa. Decovil light antaa materiaalille pehmeän nahkamaisen tunnun. Toisessa ääripäässä on kierrätetystä polyesteristä valmistettu 300 gramman paksuinen tukihuopa. Tämä paksu ja kulutusta kestävä huopa sopii vahvikkeeksi esimerkiksi kasseihin ja reppuihin. 

Sopiva tukikangas riippuu ommeltavan laukun käyttötarkoituksesta ja valitusta kankaasta. Tästä syystä valikoimastamme löytyy erilaisia ja eripaksuisia kankaaseen silitettäviä tukihuopia ja -kankaita. Esimerkiksi Decovil light on erinomainen valinta, kun kangas vaatii voimakkaan tuen, mutta siitä ei haluta pahvimaisen kovaa. Decovil light antaa materiaalille pehmeän nahkamaisen tunnun. Isompiin kasseihin ja laukkuihin sopii mainiosti kierrätetystä polyesteristä valmistettu 300 gramman paksuinen tukihuopa. Valikoimastamme löytyy useita eri paksuisia liimallisia tukihuopia.

Muista laukun hihnat

Valtaosaa laukuista kannetaan joko olalla tai selässä, siksi hihnaan kannattaa kiinnittää huomiota. Voit tietenkin jättää hihnan kokonaan pois ja käsilaukusta tulee aina niin elegantti cluch. Pehmustettu ja riittävän leveä hihna lisää etenkin isojen laukkujen kantomukavuutta.

Verkkokaupassamme on laaja valikoima erilaisia hihnoja muun muassa korkkikankaasta, puuvillasta, polypropyleenistä ja polyesteristä – useissa eri väreissä. Kotikoneellakin ommeltava korkkikangas on ekologinen ja miellyttävän tuntuinen vaihtoehto, kun taas puuvillahihnat ovat pehmeitä ja mukavia. Polypropyleeni ja polyesteri taas tarjoavat kestävyyttä ja värivaihtoehtoja. 

Erityisesti repun henkseleihin soveltuvaa kevyttä ja kestävää polypropyleenistä valmistettua laukkuhihnaa löytyy viidessä eri leveydessä. Kapein on 10 millimetriä ja levein 40 millimetriä. Voit valmistaa nauhasta reppuun myös avainlenkin tai rintaremmin tai D-renkaalla varustettuja ulkoisia kiinnityspisteitä vesipullolle tai kameralle. Käyttämällä eri leveyksiä saat reppuun käytännöllisyyden lisäksi myös hauskoja yksityiskohtia. 

Jos et halua ommella itse laukun kantohihnaa, voit ostaa sellaisen valmiina. Polyesterista valmistetun hihnan molemmissa päissä on kestävät keinonahkavahvistukset ja hopeanväriset metalliset lukkohaat.

Vetoketjut laukkuihin 

Entäs suljetaanko laukku vetoketjulla vai soljella? Pienet yksityiskohdat, kuten tukevat ompeleet, erilaiset soljet, siistit reunat ja harkitut yksityiskohdat tekevät suuren eron.  

Vetoketjut voivat olla huomaamattomia tai näyttäviä. Kääntölukot ja magneettinepparit puolestaan lisäävät laukun tyylikkyyttä ja helppokäyttöisyyttä, samalla kun ne pitävät tavarat turvallisesti paikoillaan.

Tässä oli muutama vinkki siitä, mitä kaikkea laajasta laukkujen valmistamiseen tarvittavista valikoimastamme löytyy. Jos sieltä puuttuu jotain, mitä olet vailla tai kaipaat vinkkejä ja neuvoja, ota rohkeasti yhteyttä!

Mutta sitä ennen, tutustu valikoimaamme, anna mielikuvituksesi lentää ja aloita oman kassisi ompelu jo tänään!

Katso kaikki laukkutarvikkeet

Ullaka – käsityösi parhaaksi