Villalankojen värjääminen happoväreillä

list Julkaistu: Mukavaa tekemistä

Villalankojen värjääminen on hauska ja innostava tapa nostaa neulontaharrastus seuraavalle tasolle. Värjäämällä langat itse, voit luoda uniikkeja värejä ja väriyhdistelmiä. Helpoimmin harrastusta pääsee kokeilemaan käyttämällä Jacquard Acid Dyes -happovärejä. Värit saa kiinnitettyä villalankaan vaikka  mikroaaltouunissa. 

Ennen kuin aloitat, varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat materiaalit ja työvälineet. Suojaa kädet ja suu, ettei jauhetta mene iholle eikä hengityksen mukana keuhkoihin. Muista myös, että  värjäämisessä käytettyjä välineitä ei saa käyttää ruoanlaitossa värjäyksen jälkeen.

Tarvitset:

  • Luonnonvalkoista villa- tai villa/polyamidilankaa
  • Jacquard Acid Dyes -värijauheita
  • Etikkaa
  • Sokeria tai suolaa  
  • Elmukelmua
  • Pienen kupin väriä varten
  • Suojakäsineet ja maskin
  • Mikron kestävän lautasen
  • Sekoitustyökalut

Aloita värjäys tekemällä langoista vyyhti. Sido vyyhti löyhästi muutamasta kohtaa, jotta lanka ei sotkeennu. Jos haluat heti valmiin vyyhdin, voit kokeilla Regian ohutta sukkalankaa. Liota vyyhtejä lämpimässä etikkavedessä noin puolen tunnin ajan, jotta kuidut avautuvat. Kahteen litraan vettä tarvitset kaksi ruokalusikallista etikkaa. Kun lanka on liotettu, purista ylimääräinen vesi pois, mutta älä väännä sitä.

Jacuardin happovärit ovat jauhemaisia ja niillä saat täyteläisen loistavat ja kestävät sävyt. Osa väreistä sisältää vain yhtä väripigmenttiä, osa on värisekoituksia. Värisekoituksissa parasta on se, että lopputulos on monesti yllätys. Kun olet valinnut värin, sekoita puoli teelusikallista Jacquard Acid Dyes -värijauhetta teelusikalliseen suolaa tai sokeria. Suolan ja sokerin ansiosta väriä on helpompi levittää, mutta toki voit ripotella myös pelkkää värijauhetta langoille. 

Voit käyttää värjäykseen yhtä tai useampaa väriä. Kun olet sekoittanut värit, on aika siirtyä itse värjäämiseen. Aloita levittämällä pöydälle 2-3 kerrosta muovikelmua. Varmista, että kelmu on riittävän pitkä, sillä värjätyt vyyhdit kääritään kelmuun ennen mikroaaltouuniin laittamista. Tämä on itse asiassa tärkeä vaihe värjäystä, sillä mikron kuumuus muodostaa kelmuun höyryä, ja höyry kiinnittää värit lankaan. 

Kun olet saanut riittävän määrän kelmua pöydälle, nosta märkä vyyhti kelmun päälle. Voit jättää langan melko märäksi, jotta väri levittäytyy tasaisesti. Muista aina välillä levitellä vyyhtiä, jotta saat värin mahdollisimman tasaisesti joka paikkaan. 

Kun olet tyytyväinen värin määrään, ota kiinni vyyhdin molemmista päistä ja kieritä päitä eri suuntiin, jotta saat siitä tiukan pötkön. Kääri pötkö muovikelmuun – muista taitella myös päät – ja tee pötköstä mikron kestävälle lautaselle mahtuva rulla.

Valitse mikrosta keskiteho (360) ja kuumenna lankaa ensin kaksi minuuttia. Lämmitä vielä uudestaan kaksi minuuttia, ja varmista, että paketti on höyryävän kuuma, ennen kuin otat sen mikrosta. Tummia värejä kannattaa varmuuden vuoksi lämmittää vielä pari minuuttia kauemmin, jotta väri taatusti kiinnittyy. Varo kuitenkin ettet polta villaa. 

Pura vyyhti varovasti muovikelmusta ja siirrä se lämpöiseen huuhteluveteen. Liikuttele lankoja varovaisesti vedessä. Vaihda huuhteluvesi astetta viileämpään ja toista käsittely. 

Kun väri ei enää irtoa langasta, puristele vyyhti varovasti kuivaksi esimerkiksi pyyhkeen avulla. Anna lankojen kuivua tasaisella alustalla ilmavasti, jotta ne säilyttävät muotonsa ja pehmeytensä. Kun langat ovat kuivuneet, sinulla on kauniisti värjättyä lankaa, joka on valmis neulottavaksi tai virkattavaksi. 

Toivottavasti tämä teksti innosti sinua  aloittamaan villalankojen värjäyksen happoväreillä. On aina palkitsevaa nähdä, kuinka itse värjätty lanka herää eloon neulottuna.  

Sunnuntai Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu