Ristipistotyöt ovat käsitöiden uusi musta

list Julkaistu: Mukavaa tekemistä

Mutta mikä tekee ristipistotöistä niin kiehtovan? Tämä perinteinen käsityömuoto, jossa käytetään ristikkäin asetettuja pistoja luomaan kuvioita kangaspohjalle, tarjoaa satoja vuosia vanhan keinon ilmaista itseään. Se on mahdollisuus luoda jotain omilla käsillä, käyttää värejä ja kuvioita ja kertoa niiden kautta tarinoita. Ristipistotöiden aiheet voivat olla henkilökohtaisia, universaaleja tai mitä tahansa näiden välistä. Osa suunnittelee omat työnsä itse, osa seuraa valmiita malleja. Ja jos  perinteisen maisemakuvan kirjonta ei kiinnosta, niin miltä kuulostaisi esimerkiksi William Shakespearen, Agatha Christien tai vaikka Harry Stylesin muotokuvan kirjominen. Nykypäivän ristipistomaailma onkin pullollaan mielenkiintoisia ja yllättäviäkin aiheita laidasta laitaan.

Ristipistojen tekeminen vaatii kärsivällisyyttä ja keskittymistä ja se auttaa irrottautumaan hetkeksi arjen kiireistä. Monet kokevatkin, että ristipistotyön tekeminen on meditatiivista, mikä on arvokasta jatkuvan informaatiotulvan aikana.

Ristipistotyö sopii sekä aloittelijalle että konkarille 

Ristipistotöiden tekeminen sopii niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin käsityöharrastajille. Aloittelijan kannattaa aloittaa yksinkertaisilla malleilla, oppia perustekniikoita ja edetä pikkuhiljaa kohti monimutkaisempia ja haastavampia kuviointeja. Moni aloittelija valitsee Aidakankaan, joka on jäykkää ja selvästi ruudukoitua. Ruudukko auttaa pitämään pistot tasakokoisina ja suorina.

Ristipistotyössä käytetään yleensä kirjontalankaa eli muliinilankaa. Useimmiten puuvillasta valmistettu muliinilanka koostuu kuudesta erillisestä, helposti eroteltavasta säikeestä. Säikeiden määrällä voit vaikuttaa työn tekstuuriin. Esimerkiksi ohuempiin, tarkempiin yksityiskohtiin kannattaa käyttää vain yhtä tai kahta säiettä, kun taas paksumpia, peittävämpiä alueita varten voit käyttää useampaa säiettä. Ullakan muliinilankalajitelma on loistava paketti aloittelijalle. Laatikossa on 50 eri väriä, joiden kanssa voit tutustua kirjonnan alkeisiin.

Kun kangas ja langat on valittu, tarvitset vielä erityisen ristipistoneulan, jossa on tylppä pää. Tämä estää kankaan kuituja vahingoittumasta.

Vaikka monet seuraavat valmiita kaavoja, on jokainen työ tekijänsä näköinen ja juuri tämä tekee ristipistotöistä kiinnostavan. Mitä värejä työhön on käytetty, missä kohdassa on käytetty useampaa säiettä ja missä taas on menty herkällä kädellä. Uskonkin, että tässä syy siihen, miksi tämä satoja vuosia vanha käsityöperinne on kestänyt aikaa ja kiinnostaa edelleen.

Ristipistotöiden tekeminen tarjoaa myös konkreettisen tavan vangita ohikiitäviä hetkiä elämästä.  Monet tekevät ristipistotöitä, joiden kuviot kertovat häistä, syntymisestä, iloista ja suruista. Kun siis seuraavan kerran näet vaikka ristipistoilla kirjaillun tyynynpäällisen, pysähdy sen eteen ja katso sitä tarkkaan ja mieti, mitä sen tekijä on sinulle kertoo.

Vinkkejä aloittelijalle

Aloita yksinkertaisella mallilla. Netistä ja käsityöliikkeistä löytyy paljon aloittelijoille sopivia malleja, jotka eivät vaadi monimutkaisia pistoja tai suurta määrää värejä. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden keskittyä perustekniikoiden oppimiseen.

Ristipisto ja takapisto ovat kaksi perustekniikkaa, jotka muodostavat ristipistotöiden perustan. Harjoittele näitä pistoja pienellä kangaspalalla, kunnes tunnet olosi mukavaksi niiden tekemisessä. 

Aloita työ kankaan keskeltä. Tämä auttaa varmistamaan, että kuvasi asettuu keskelle kangasta ja pysyy tasapainossa.

Mallin mukana tulee ohjeet, jotka kertovat, mitä värejä käytetään ja kuinka monta pistoa kuhunkin ruutuun tehdään. Seuraamalla näitä ohjeita saat kauniin ja tasapainoisen työn, mutta ole rohkea ja toteuta omaa näkemystäsi. 

Ristipistotyöt vaativat kärsivällisyyttä, erityisesti kun olet vasta aloittamassa. Älä lannistu, jos et saa kaikkea oikein ensimmäisellä yrittämällä. Jokainen pisto vie sinut lähemmäksi valmista työtä.

Sunnuntai Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu