Viimeisimmät

10 Vinkkiä vetoketjun huoltoon

Kategoria: Käsityötarvikkeet
10 Vinkkiä vetoketjun huoltoon

Vetoketjun säännöllinen huolto ja oikeaoppinen käyttö estää niiden jumiutumisen ja rikkoutumisen, samalla se pidentää niiden käyttöikää. Tässä kymmenen helppoa ja käyttökelpoista vinkkiä, joiden avulla pidät vetoketjut niin takeissa, laukuissa kuin farkuissakin toimivina.  

1. Puhdista säännöllisesti

Pidä vetoketju puhtaana harjaamalla hammastusta pehmeällä harjalla tai esimerkiksi vanhalla hammasharjalla. Hammastukseen ajan mittaan kertyvä lika ja pöly voivat haitata vetoketjun sujuvaa käyttöä.

2. Voitele hammastusta

Erityisesti vetoketjuja, jotka altistuvat vaativille sääolosuhteille, kuten ulkoiluvaatteiden ja -varusteiden vetoketjuja, kannattaa voidella säännöllisesti. Silikonipohjaiset voiteluaineet ovat erinomaisia sekä metallisille että muovisille vetoketjuille. Ne hylkivät vettä ja suojaavat vetoketjua likaantumiselta. Silikonispray on helppo levittää ja se kuivuu nopeasti jättämättä tahmaista pintaa.

Ympäristöystävällinen vaihtoehto on mehiläisvaha. Se suojaa vetoketjua samalla, kun se antaa sille luonnollisen liukuvuuden.

3. Korjaa mahdolliset vauriot ajoissa

Jos huomaat vetoketjun hammastuksessa puutteita tai vaurioita, korjaa ne mahdollisimman pian. Pienetkin vauriot voivat johtaa suurempiin ongelmiin myöhemmin.

4. Älä venytä

Vältä vetoketjun venyttämistä sitä avattaessa ja suljettaessa. Liiallinen venytys voi vaurioittaa sekä vetoketjun hammastusta että liukua.

5. Käytä sopivaa voimaa

Avatessasi ja sulkiessasi vetoketjua, käytä kohtuullista voimaa. Liian rajut vedot voivat vahingoittaa vetoketjun mekanismia.

6. Pidä vetoketju kiinni pesun aikana

Kun peset vaatteita tai varusteita, jotka sisältävät vetoketjuja, pidä ne kiinni. Tämä suojaa vetoketjun hammastusta ja estää niitä takertumasta muihin esineisiin pesukoneessa.

7. Kuivaa huolellisesti

Varmista, että vetoketjut ovat täysin kuivia ennen varastointia. Kosteus voi aiheuttaa ruostetta metallisissa vetoketjuissa ja vaurioittaa muovisia.

8. Säilytä oikein

Älä jätä vetoketjullisia esineitä puristuksiin tai pidä niitä kierrettyinä pitkään. Tämä voi muuttaa vetoketjun muotoa ja vaikeuttaa sen käyttöä.

9. Vältä ylikuormitusta

Vältä vetoketjullisten laukkujen ylipakkaamista. Jos vetoketju tuntuu kiristävältä tai laukku on vaikea sulkea, tarkista, voitko vähentää laukun tavaroiden määrää tai järjestellä ne niin, että vetoketju voi liikkua vapaasti ja sulkeutua kunnolla.

10. Tarkista vetoketjun osat säännöllisesti

Varmista säännöllisin väliajoin, että vetoketjun päässä olevat stopparit ovat tiukasti paikoillaan. Jos  vetoketjun lukko liikkuu epätavallisen löysästi tai se jumittaa, se saattaa kaivata puhdistusta tai voitelua. Stoppareiden kiinnittäminen uudelleen tai lukon vaihto, voivat pelastaa vetoketjun ja välttää tarpeen vaihtaa se kokonaan.

Ja vielä lopuksi yksi ylimääräinen ja samalla ehkä tärkein keino pitää vetoketjut hyvässä kunnossa.

11. Käytä vetoketjua oikein

Tämä saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta vetoketjun oikeaoppinen käyttö on tärkeää sen kunnon ylläpitämiseksi. Kun suljet vetoketjun, pidä kangas tai vetoketjun molemmat päät tukevasti toisessa kädessäsi, jotta vetoketju liikkuu sujuvasti ja tasaisesti ilman, että se vääntyy tai kiristyy liikaa. Älä vedä lukkoa liian voimakkaasti tai vinossa kulmassa, sillä tämä voi vaurioittaa vetoketjun hammastusta ja mekanismia. Myös vetoketjun avaaminen tulisi tehdä hallitusti, välttäen tarpeetonta repimistä.